Studio PTmonique Personal Training

Hartcoherentie

Laat je hart weer spreken

Hartcoherentie

Ons immuunsysteem, spijsverteringsproces, onze hormoonhuishouding, lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag hebben 1 ding gemeen; ze worden volledig automatisch aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel. Ons autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de balans van vele lichaamsfuncties.

We kennen 2 systemen; het sympathische zenuwstelsel (gaspedaal) en para- sympathische zenuwstelsel (de rem)

Ons sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd als er "gevaar" dreigt. Fight, Flight, Freeze reactie.
Ons hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versneld, de bloedvaten in de vingers vernauwen en ons lichaam gaat over tot actie.

Ons para-sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd als we in rust zijn. Ons hart klopt rustig, de ademhaling is regelmatig en de spierspanning is laag. 

Langdurige of chronische Stress

STRESS

Langdurige en Chronische stress, een hoge werkdruk en prive problemen kunnen leiden tot een overmatige activiteit van ons sympathische zenuwstelsel (gaspedaal).

Met als gevolg dat er allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan.
Depressies, angst- en aandachtsstoornissen, hartkloppingen, lichamelijke ongemakken, darmklachten, chronische ontstekingen, hoge bloeddruk, huidproblemen en burn-outs.

Daarnaast ontstaat een tunnelvisie waardoor we eerder geïrriteerd zijn, minder concentreert zijn en niet meer openstaan voor advies en relevante informatie. 

Oorzaken van buitenaf worden vaak als "schuldige" aangewezen, maar.... het begint bij jezelf. 

Dus... hoogste tijd om een spiegel voor te houden. 

Door het verbeteren van de fysiologische chaos die is ontstaan, krijg je weer grip op de situatie(s) en nog veel belangrijker... op jezelf!

Hoe werkt dat

Ons hart - brein systeem

Hoe kom je fysiek en mentaal weer terug in balans?
Dit antwoord ligt in de relaties tussen je hersenen en je hart. 

De meest krachtige relatie tussen je hart en je brein is het autonome zenuwstelsel. 

Met andere woorden... we gaan weer leren ademen en meer leren voelen in plaats van denken.

Hartcoherentie

Hartcoherentie

Normaal gesproken wordt het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel afwisselend geactiveerd.

Bij inademing wordt ons sympathische zenuwstelsel geactiveerd en bij uitademing wordt ons parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. Wat er gebeurt? Het hart gaat sneller kloppen bij inademing en bij uitademing gaat het hart trager kloppen.

Bij gezonde personen verschilt de tijd tussen twee hartslagen voortdurend. Deze onregelmatigheid toont aan dat de hartfrequentie zich goed aanpast aan de omstandigheden van het hart en de bloedvaten. Het is een teken dat ons 'gaspedaal' en 'rempedaal' goed werken.

Het verschil tussen de hartslag tijdens inademen en de hartslag tijdens uitademen wordt hartritmevariabiliteit genoemd. Deze hartritmevariabiliteit (of hartcoherentie) weergeeft de autonome status van het lichaam.

Wie ontspannen is, heeft een grote hartcoherentie. De hartcoherentie neemt af wanneer iemand gespannen is. Bij mensen die zeer angstig of gestrest zijn, zal de hartcoherentie geheel afwezig zijn.

Een lage hartcoherentie (kleine hartritmevariabiliteit) wordt geassocieerd met onbalans tussen het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel. Een hogere hartcoherentie (grote hartritmevariabiliteit) staat voor een goede balans tussen deze twee zenuwstelsels.

Wie een hogere hartcoherentie wil bereiken, zal het verschil in hartslag tijdens het inademen en uitademen zo groot mogelijk moeten maken.

De mate van hartcoherentie wordt ook wel gezien als een maat van psycho-fysiologische flexibiliteit, die tot uiting komt op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak.

In de oudste medische tekst die beschikbaar is, 'The Yellow Emperor's Classic on Internal Chinese Medicine', wordt al gesproken over de relatie tussen de ademhaling en de hartslag. De oude Chinezen waren van mening dat gezondheid ontstaat door de harmonie tussen ademhaling en bloedcirculatie.

Ademhalen heeft effect op de bloedstroom en de slagaderlijke druk. Hierdoor heeft het weer effect op het autonome zenuwstelsel. Bij iemand die snel, oppervlakkig en asynchroon ademhaalt, wordt de pompende actie van de borst minder. Hierdoor worden de hartslag en hartoutput hoger en de capaciteit van de bloedvaten lager. Dit wordt bereikt door het sympathische zenuwstelsel meer te activeren en het parasympathische zenuwstelsel minder te activeren.

Tijdens hartcoherentietraining leert u adem te halen op uw eigen optimale snelheid. Hierdoor kunnen het middenrif en de spieren tussen uw ribben het bloed beter rondpompen en worden het hart en de bloedvaten gespaard. Uw autonome zenuwstelsel zal de snelheid van de hartslag, de output van het hart en de capaciteit van de bloedvaten aanpassen, zodat ze synchroon gaan lopen met de ademhaling.

De ademhalingsoefeningen tijdens hartcoherentietraning zorgen ervoor dat de sympathische en parasympathische zenuwstelsels in gelijke maten worden geactiveerd. Hierdoor zal u op uw eigen optimale frequentie ademhalen. Dit evenwicht wil het autonome zenuwstelsel bereiken.

Wat is harcoherentie

Wat is hartcoherentie

Hartcoherentie training zorgt ervoor dat uw hartritme meer samenhangend wordt. Hierdoor gaan de hersenen sneller en meer accuraat werken. Tijdens dagelijkse situaties merkt u dat ideeën op een natuurlijke manier binnenstromen, u kunt gemakkelijk de woorden vinden die u wilt zeggen en uw bewegingen zijn zeker. Na het volgen van hartcoherentie training merkt u dat u zich steeds makkelijker kunt aanpassen aan onverwachte omstandigheden. Uw fysiologie is in balans, open voor de wereld en in staat om de oplossingen te vinden die u nodig heeft.

Hartcoherentie training voegt een aantal oude wijsheden en traditionele technieken samen die ook gebruikt worden bij yoga, meditatie, mindfullnes en ontspanningsoefeningen. Yoga en meditatie zijn goede manieren om tot rust te komen. Hierbij is het wenselijk om uzelf af te sluiten van de wereld om u heen.

Bij hartcoherentie training is het tegenovergestelde het geval. Hartcoherentie training kan op ieder moment worden toegepast en door coherentie heeft u juist een betere grip om de wereld om u heen. Wie in een stressvolle situatie zit, kan vaak moeilijk een kwartier gaan mediteren. Hartcoherentie kan u ter plekke wél in een rustige staat brengen.

bron: HeartMath Benelux

Schoepenweg 51C, 8243PX Lelystad, info@ptmonique.nl