Studio PTmonique Personal Training

Yoga + bloedsuiker

Yoga + bloedsuiker

Yoga is een waardevolle en flexibele vorm van zelfzorg....


Yoga is goed voor je bloedsuikerspiegel

  • Maroesja de Ruyter

Yoga is een waardevolle en flexibele vorm van zelfzorg; er is in de drukte van alledag altijd wel een gaatje te vinden om even bewust te ademen, wat te stretchen (ja, ook achter je computer) of zelfs om even op je mat te gaan staan. Maar het er zijn meer redenen: nieuw onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat yoga ook kan bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel.

Het onderzoek werd gedaan aan de Keck School of Medicine van de Universiteit van Californië. De conclusie luidt dat het beoefenen van yoga de bloedsuikerspiegel (aanzienlijk) kan verlagen bij mensen met diabetes type 2.

Nog niet eerder is het effect van yoga en andere mindfulness practices zo uitgebreid en nauwgezet gemeten als bij dit onderzoek. Na analyse van 28 studies, uitgevoerd tussen 1993 en 2022, vonden de onderzoekers een verband tussen het beoefenen van yoga en lagere bloedglucosewaardes. Bij mensen met Diabetes type 2 die yoga beoefenden verlaagde hun bloedsuikerspiegel (ofwel A1c-niveau) met één procent. En hoewel een daling van één procent klein lijkt, is dit percentage vergelijkbaar met Metformine, het meest gebruikte diabetesmedicijn.

De onderzoeksresultaten laten zien dat het toevoegen van mindfulnessmethodes aan een bestaande behandeling met medicatie, helpt om diabetes beter te beheersen. Aangetoond werd dat oefeningen voor lichaam en geest de deelnemers hielp om hun bloedglucosewaarde te verlagen bovenop de verlaging die ze kregen door medicatie.

Stress en je bloedsuikerspiegel

De verklaring waarom yoga een positieve impact heeft en zelfs nog wat beter 'scoort' dan andere mindfulness oefeningen, is dat je bij yoga zowel matig intensief beweegt (althans bij veel yogastijlen) als je lichaam en geest ontspant. In het lichaam reageren je bijnieren op stress door het hormoon cortisol af te geven, waardoor de bloedsuikerspiegel kan stijgen. Dat gebeurt zowel bij lichamelijke als mentale stress. Bij acute noodsituaties is dat van levensbelang, want je hebt energie nodig om bijvoorbeeld weg te kunnen rennen. Maar als we deze stressrespons langere tijd inschakelen - meestal door zorgen en piekergedachten - ontstaat chronische stress. En die langdurige verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. De bloedsuikerspiegel raakt dus van slag. Als je diabetes hebt, kan stress je bloedsuikerspiegel flink ontregelen.

Aanspannen en ontspannen

Als je yoga doet of andere vormen van lichaamsbeweging, verhoog je de glucose-opname door je spiercellen en dat helpt je circulatie te verbeteren en bloedsuikerspiegel te verlagen. Vervolgens zorgen gecontroleerde ademhalingstechnieken, gerichte aandacht en meditatie voor een ontspanningsreactie in je zenuwstelsel.

Preventief

Hoewel het onderzoek zich richtte op mensen met diabetes type 2, laten de resultaten zien dat mensen met prediabetische bloedsuikerwaarden mogelijk dezelfde voordelen hebben. Als prediabetes niet behandeld wordt, kan het overgaan in diabetes. Maar als je op tijd ingrijpt, kun je prediabetes terugdraaien. Hoe? Door gezond te eten, eventueel af te vallen en meer te bewegen. De bloedsuikerwaarden worden dan meestal weer normaal. Yoga integreren in je levensstijl kan dan ook een mooie (en leuke) manier zijn om aan je algehele gezondheid te werken.

Menopauze

Een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel is ook van belang tijdens de overgang. Tijdens (en na) de menopauze wordt bij veel vrouwen de stofwisseling trager en slaat het lichaam gemakkelijker vet op. Bloedsuikerwaardes gaan dan vaak omhoog. Ook hier kunnen yogavormen waarbij je matig intensief beweegt en ontspant bijdragen aan je welzijn. Ontspanningsoefeningen zijn niet alleen fijn, maar zelfs essentieel. Dalende progestron- en oestrogeenwaardes zijn van invloed op je zenuwstelsel met vaak slapeloosheid, prikkelbaarheid en stressgevoelens tot gevolg.

Raadpleeg je arts

Hoewel yoga dus goed kan zijn in het reguleren van je bloedsuiker, is het geen vervanging voor voorgeschreven medicijnen of andere door de arts voorgeschreven zorg. Bovendien reageert ieder lichaam anders op inspanning, bij mensen met diabetes kan een hypo of hyper optreden na het sporten. Wees daarom altijd voorzichtig en vraag altijd advies aan een deskundige.

Bron: Yoga magazine online 

Schoepenweg 51C, 8243PX Lelystad, info@ptmonique.nl