top of page

Body-composition - Jouw lichaamssamenstelling: vet-, vocht- en spiermassa. Wat zegt het nu eigenlijk?

Bijgewerkt op: 31 jul.




Jouw lichaamssamenstelling: vet-, vocht- en spiermassa. Wat zegt het nu eigenlijk?

Het lichaam bestaat voornamelijk uit spieren, vet en water. Op het moment dat je een bepaald dieet gaat volgen of veel gaat sporten, zal je lichaamssamenstelling veranderen, zelfs als het gewicht niet verandert.

Je kent het vast wel. Als je een bepaald voedingspatroon of dieet bent gaan volgen, ben je met name gefocust op de kilo’s en heb je een ideaalgewicht voor ogen. Dit is waar je naar toe werkt en door de kilo’s bij te houden weet je of je de goede richting op gaat. Maar is dat wel zo?

De kilo’s op de weegschaal zeggen namelijk alles over het gewicht, maar niks over je lichaamssamenstelling. En juist deze lichaamssamenstelling is zo belangrijk voor de gezondheid. Je kunt namelijk kilo’s kwijt geraakt zijn in vet, maar ook in vocht of spieren. Hier zit een groot verschil in. We willen namelijk vet verliezen met behoud van spiermassa. Ik zal je uitleggen hoe dit zit.


Wat houdt de lichaamssamenstelling in?

Het lichaam bestaat voornamelijk uit spieren, vet en water. Op het moment dat je een bepaald dieet gaat volgen of veel gaat sporten, zal je lichaamssamenstelling veranderen, zelfs als het gewicht niet verandert.

Dit zit zo. Als je veel sport ontwikkel je spiermassa en zal je vetpercentage verminderen. Uiteindelijk kan het zelfs zo zijn dat je in kilo’s toeneemt, omdat spieren zwaarder wegen dan vet. Aan de andere kant zorgt een crashdieet ervoor zorgen dat vet wordt opgeslagen, in plaats van verbrand. Zo stijgt het vetpercentage, maar val je in kilo’s wel af. 

De lichaamssamenstelling kun je meten met een lichaamsanalyse. Deze analyse geeft je meer informatie over:

  • Het vochtpercentage

  • Het vetpercentage

  • En de spiermassa

Dit geeft een veel accurater beeld van jouw gezondheid, dan enkel het gewicht en je BMI.

Zo’n lichaamsanalyse kan uitgevoerd worden met een bio-impedantie weegschaal. Een bio-impedantie weegschaal werkt op basis van kleine stroompjes die via de voeten door het lichaam gestuurd worden. Deze stroompjes roepen een bepaalde weerstand op. De weerstand die gemeten wordt, wordt gecombineerd met het geslacht, leeftijd, gewicht en lengte. Op basis hiervan wordt een indicatie van de lichaamssamenstelling gemaakt.

Een PS. food & lifestyle coach zal tijdens het PS. food & lifestyle programma wekelijks zo’n meting uitvoeren, zodat je kunt zien hoe jouw lichaamssamenstelling verandert. 


Wat is het belang van een goede lichaamssamenstelling?

Je weet nu hoe de samenstelling van het lichaam wordt gemeten. Maar waarom is deze zo belangrijk? Dat komt doordat de lichaamssamenstelling veel meer zegt over de gezondheid, dan enkel de kilo’s op de weegschaal.

Vetpercentage

Met de lichaamsanalyse meten wij dus met name de spiermassa en het vetpercentage. Daarnaast meet de bio-impedantie weegschaal het buikvet, oftewel visceraal vet. Dit is niet het zichtbare vet aan de buitenkant maar het vet in de buikholte. Dit bevindt zich rondom de organen. Een hoog visceraal vetgehalte is een indicatie voor meerdere gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Het ideale viscerale vetgehalte ligt op of onder de 7. Vanaf 13 is er een sterk verhoogd risico. Daarnaast geeft de buikomvang ook een goede voorspelling van de hoeveelheid inwendig buikvet. Voor mannen geldt een verhoogd risico bij een omtrek groter dan 102 cm en voor vrouwen bij meer dan 88 cm.


Spiermassa

Eiwitten daarentegen zijn de belangrijkste bouwstoffen voor alle lichaamsweefsels zoals je spieren, organen en hormonen dus daar wil je helemaal niet op bezuinigen. Zeker niet omdat je spieren juist één van de grootste energiefabrieken van je lichaam zijn. Hoe hoger de spiermassa des te hoger is het energieverbruik in rust.

Met andere woorden: wij willen het vetpercentage verminderen en de spiermassa verhogen. Want hoe hoger de spiermassa, hoe hoger de vetverbranding (óók in rust).


Vochtpercentage

Dan is er ook nog het vochtpercentage. Bij een gezond gewicht bestaat het vrouwelijke lichaam voor zo’n 52% uit vocht en voor mannen ligt dit rond de 63%. De reden dat vrouwen een lager vochtgehalte hebben, is dat een vrouwenlichaam meer vet bevat. Door dit hogere vetpercentage bevat het lichaam verhoudingsgewijs minder vocht. Lichaamsvocht is verdeeld over het lichaam, zo bevindt het zich in en om cellen, weefsels en in ons bloed.


Botmassa

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: “Maar misschien heb ik wel zware botten…”. Het klopt inderdaad dat ons lichaam voor een groot gedeelte uit botten bestaat, namelijk ons skelet. Echter valt het werkelijke gewicht hiervan reuze mee. En zware botten… dat bestaat niet.

De botmassa verschilt niet veel per persoon, dit is enkel afhankelijk van je lengte. De gemiddelde botmassa weegt tussen de 2,5 en 3,5 kilo.


PS. food & lifestyle en de lichaamssamenstelling

Het programma van PS. food & lifestyle is gebaseerd op het feit dat we een goede lichaamssamenstelling willen bereiken. Wij adviseren hierom niet, zoals klassieke diëten wel doen, om gewoon minder calorieën te eten. Wij hebben ons programma gebaseerd op de functies van de verschillende voedingsstoffen. Hoog in eiwitten, laag in koolhydraten.

Hiermee willen wij een laag vetpercentage en een hoge spiermassa bereiken: een gezonde lichaamssamenstelling. Bron: Demi Kooij, Diëtist PS. food & lifestyle

14 maart 2022

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page